Listopadowe atrakcje w Dziennym Domu Seniora.
Uczta dla duszy i uczta dla ciała.
W czwartek 7 listopada seniorzy przy akompaniamencie gitary pana Piotra Bojarskiego, który pierwszy raz gościnnie zagrał dla seniorów, odśpiewane zostały znane i mniej znane pieśni patriotyczne. Po śpiewie, na stole pojawiły się rogale, które przygotowali seniorzy w trakcie zajęć grupy kulinarnej.
Dzień później DDS odwiedziła grupa przedszkolaków, która pod okiem nauczycieli przygotowała i przedstawiła patriotyczny - słowno-muzyczny program artystyczny. W uroczystości udział wzięli: inicjatorka spotkania pani Aleksandra Walich - Dyrektor Przedszkola nr 2 w Wągrowcu wraz z nauczycielami , pan Roman Pawłowski- Kierownik Wydziału Oświaty, pan Grzegorz Tomaszewski - Kierownik MOPS. Cała uroczystość zakończyła się udekorowaniem widowni biało-czerwonymi kotylionami i poczęstunkiem w postaci babeczek.
15 listopada Seniorzy obchodzili Dzień Dyni. Kolejny raz grupa kulinarna przygotowała dynię w nowej odsłonie. Na stole pojawiła się rozgrzewająca zupa z imbirem oraz placek z musem dyniowym i bitą śmietaną.
Po tych ucztach dla duszy i ciała w DDS w dniu 17 listopada pojawił się pan Bartosz Kantorski - dietetyk, który przedstawił zasady zdrowego żywienia. Pojawiło się wiele pytań ze strony seniorów. Wniosek po prelekcji może być taki - im więcej uczty dla duszy tym lepiej. Niestety ta zasada nie dotyczy ciała, które potrzebuje zbilansowanej diety do prawidłowego funkcjonowania.